Przedszkole Publiczne w TułowicachPrzedszkole Publiczne w Tułowicach

JADŁOSPIS


 
 

ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK

poniedziałek 25.09.2023 r.

chleb mieszany z masłem, polędwica drobiowa, papryka kolorowa, kawa zbożowa, herbata ziołowo-owocowa, śliwka (1,4)

 

zupa barszcz ukraiński z ziemniakami na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka ryż biały zapiekany z jabłkami i cynamonem, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5)

chleb graham z masłem, pasta z makreli w pomidorach, ogórek kiszonym, herbata z cytryną, gruszka (1,4,3,10)

wtorek 26.09.2023 r.
kasza jaglana na mleku, chleb graham z masłem, kiełbasa szynkowa, pomidor, sałata lodowa, herbata ziołowo- owocowa, jabłko (1,4,10) zupa szczawiowa z jajkiem i  ziemniakami na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), spaghetti z mięsem (szynka wieprzowa) i serem żółtym, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5) drożdżówka z serem,  herbata z cytryną (1,10)
środa 27.09.2023 r.
chleb wieloziarnisty  z masłem, pasta jajeczna z kukurydzą i szczypiorkiem, rzodkiewka, kawa Inka, herbata ziołowo-owocowa, banan (1,4)

zupa pieczarkowa i ziemniakami na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), naleśniki z serem i musem truskawkowym, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5,10)

chleb graham z masłem, ser żółty, ogórek zielony, roszponka, herbata ziołowo-owocowa, crispy jabłkowe (1,4,)

czwartek 28.09.2023 r.
płatki kukurydziane na mleku, chleb graham z masłem, szynka luksusowa, pomidorki koktajlowe, herbata ziołowo- owocowa, nektarynka (1,4,10)

rosół z makaronem na wywarze mięsno-warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka), ziemniaki z koperkiem, pałki drobiowe duszone, marchewka „vichy” , kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)  (1,2,4,5)

kasza kuskus z borówką amerykańska, herbata z cytryną, (1,4,10)

piątek  29.09.2023 r.

bułka baton z masłem, twarożek ogórkiem zielonym, sałata lodowa, kakao, herbata ziołowo-owocowa, jabłko (1,4)

 

zupa węgierska z zacierką (papryka czerwona, kukurydza) na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), ryba w warzywach, ziemniaki z koperkiem, kompot wieloowocowy (1,2,3,4,5)

budyń czekoladowy z migdałami (wyrób własny), chrupki kukurydziane pałki, herbata z cytryną (1,4,10)

W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe

 

Nr Alergen Występuje w produktach i posiłkach
1.
Zboża zawierające gluten tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, razowe, graham, wafle wielozbożowe, panierka klasyczna z bułki tartej, kasze: jęczmienna, kuskus, manna, płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makaron pszenny biały i razowy, produkty na bazie mąki pszennej: wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, zupy: fasolowa. 
2. Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, past do kanapek, dodatek do zup, składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek.
3. Ryby i produkty pochodne Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.
4.
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, wiejskiego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany (naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo-jogurtowe).
5. Seler i produkty pochodne Składnik zup, surówek (na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw na ciepło.
6. Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek).
7. Dwutlenek siarki Składnik suszonych owoców.
8. Kakao Napoje, desery.
9. Gorczyca Składnik musztardy.
10. Cytrusy Owoce, desery

 

Data
26 września
wtorek
Newsletter
Kalendarz