Przedszkole Publiczne w Tułowicach Przedszkole Publiczne w Tułowicach

JADŁOSPIS

ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
poniedziałek 09.12.2019 r.

chleb wieloziarnisty z masłem, szynka wędzona gotowana, papryka czerwona, kawa zbożowa z mlekiem, herbata ziołowo-owocowa, banan (1,4)

zupa z rzepy i zielonego groszku, ryż biały, sos waniliowy z suszoną morelą i żurawiną, kompot wieloowocowy (1,4,5,7)

chleb graham z masłem, pasta z makreli wędzonej z brokułem, pomidor, herbata z cytryną, pomarańcze (1,3,4,10)

wtorek 10.12.2019 r.

płatki kukurydziane z mlekiem, chleb graham z masłem, kiełbasa krakowska sucha, ogórek zielony, herbata ziołowa, jabłko (1,4,10)

zupa krem z dyni z pestkami dyni, ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony, marchewka ”vichy”z zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy (1,2,4,5)

 

babka piaskowa kakaowa (wyrób własny), herbata z cytryną, mandarynka (1,4,8,10)

środa 11.12.2019 r.

kiełbaski drobiowe delikatesowe na gorąco, chleb wieloziarnisty z masłem, keczup „Pudliszek”, sałata roszponka, kawa zbożowa z mlekiem, herbata ziołowa, pomarańcze (1,2,4)

kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, ziemniaki z koperkiem, jajko w sosie musztardowym, sałatka szwedzka, kompot wieloowocowy (1,2,4,5)

pieczeń rzymska z jajkiem (wyrób własny), chleb graham z masłem, pomidor, herbata z cytryną, śliwka suszona

(1,4,10)

czwartek 12.12.2019 r.

 zacierka na mleku, chleb graham z masłem kiełbasa z fileta drobiowego, rzodkiewka, herbata ziołowa, melon żółty (1,4)

zupa z selera z ziemniakami, kasza jęczmienna, gryczana, gulasz z szynki wieprzowej, buraczki czerwone z orzechami, kompot wieloowocowy (1,4,5,11)

kisiel z jabłkami na mieszance kompotowej (wyrób własny), ryż preparowany, (1,4)

piątek 13.12.2019 r.

bułka z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, sałata lodowa, kakao, herbata ziołowa, gruszka (1,4,8)

zupa pieczarkowa z makaronem, ryba „Miruna” w jarzynach, kompot wieloowocowy (1,3,4,5)

grysik na gęsto z rodzynkami, herbata z cytryną, (1,4,7)

W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe

 

Nr Alergen Występuje w produktach i posiłkach
1.
Zboża zawierające gluten tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, razowe, graham, wafle wielozbożowe, panierka klasyczna z bułki tartej, kasze: jęczmienna, kuskus, manna, płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makaron pszenny biały i razowy, produkty na bazie mąki pszennej: wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, zupy: fasolowa. 
2. Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, past do kanapek, dodatek do zup, składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek.
3. Ryby i produkty pochodne Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.
4.
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, wiejskiego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany (naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo-jogurtowe).
5. Seler i produkty pochodne Składnik zup, surówek (na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw na ciepło.
6. Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek).
7. Dwutlenek siarki Składnik suszonych owoców.
8. Kakao Napoje, desery.
9. Gorczyca Składnik musztardy.
10. Cytrusy Owoce, desery

 

Data
10 grudnia
wtorek
Newsletter
Kalendarz