JADŁOSPIS
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
poniedziałek 11.01.2021 r. | ||
chleb mieszany z masłem, polędwica drobiowa, ogórek zielony, kawa zbożowa, herbata ziołowo-owocowa, marchewka do chrupania (1,4) |
zupa krupnik zabielany z kaszą jęczmienną, makaron ze szpinakiem i serem mozzarella , kompot wieloowocowy (1,2,4,5) |
chleb graham z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem, herbata z cytryną, jabłko (1,3,4,10) |
wtorek 12.01.2021r. | ||
płatki kukurydziane na mleku, chleb wieloziarnisty z masłem, polędwica sopocka, sałata rukola, herbata ziołowo-owocowa, banan (1,4) |
zupa rosół z makaronem, pałki drobiowe, ziemniaczki z koperkiem, surówka z marchewki z jabłkiem i sezamem, kompot wieloowocowy (1,2,4,5) |
budyń waniliowy z ananasem (1,4,) |
środa 13.01.2021 r. | ||
chleb graham z masłem, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata ziołowo-owocowa, pomarańcze (1,4,10) |
zupa pieczarkowa na wywarze warzywnym, łazanki z wędliną i kapustą kiszoną, kompot wieloowocowy (1,2,4,5) |
deserek z kaszy kuskus z borówką amerykańską i śliwką suszoną, woda (1,4,7) |
czwartek 14.01.2021 r. | ||
kasza jaglana na mleku, chleb wieloziarnisty z masłem, szynka gotowana wędzona, papryka kolorowa, herbata ziołowo-owocowa, gruszka (1,4,) |
zupa kalafiorowa z ryżem, pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty białej, kompot wieloowocowy (1,2,4,5) |
wafle ryżowe, dżem truskawkowy 100 %, woda (1,) |
piątek 15.01.2021 r. | ||
bułka zwykła z masłem, twarożek z rzodkiewką, herbata ziołowo-owocowa, kakao, jabłko (1,4,8) |
zupa grochowa, ryba „Miruna” w panierce, surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy (1,3,4,5) |
babka piaskowa, herbata z cytryną (1,2,4,10) |
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe
Nr | Alergen | Występuje w produktach i posiłkach |
1. |
Zboża zawierające gluten tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
|
Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, razowe, graham, wafle wielozbożowe, panierka klasyczna z bułki tartej, kasze: jęczmienna, kuskus, manna, płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makaron pszenny biały i razowy, produkty na bazie mąki pszennej: wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, zupy: fasolowa. |
2. | Jaja i produkty pochodne | Składnik kanapek, past do kanapek, dodatek do zup, składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek. |
3. | Ryby i produkty pochodne | Składnik kotletów rybnych, past do śniadań. |
4. |
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
|
Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, wiejskiego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany (naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo-jogurtowe). |
5. | Seler i produkty pochodne | Składnik zup, surówek (na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw na ciepło. |
6. | Nasiona sezamu i produkty pochodne | Składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek). |
7. | Dwutlenek siarki | Składnik suszonych owoców. |
8. | Kakao | Napoje, desery. |
9. | Gorczyca | Składnik musztardy. |
10. | Cytrusy | Owoce, desery |