JADŁOSPIS
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
poniedziałek 25.09.2023 r. | ||
chleb mieszany z masłem, polędwica drobiowa, papryka kolorowa, kawa zbożowa, herbata ziołowo-owocowa, śliwka (1,4)
| zupa barszcz ukraiński z ziemniakami na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka ryż biały zapiekany z jabłkami i cynamonem, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5) | chleb graham z masłem, pasta z makreli w pomidorach, ogórek kiszonym, herbata z cytryną, gruszka (1,4,3,10) |
wtorek 26.09.2023 r. | ||
kasza jaglana na mleku, chleb graham z masłem, kiełbasa szynkowa, pomidor, sałata lodowa, herbata ziołowo- owocowa, jabłko (1,4,10) | zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), spaghetti z mięsem (szynka wieprzowa) i serem żółtym, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5) | drożdżówka z serem, herbata z cytryną (1,10) |
środa 27.09.2023 r. | ||
chleb wieloziarnisty z masłem, pasta jajeczna z kukurydzą i szczypiorkiem, rzodkiewka, kawa Inka, herbata ziołowo-owocowa, banan (1,4) | zupa pieczarkowa i ziemniakami na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), naleśniki z serem i musem truskawkowym, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5,10) | chleb graham z masłem, ser żółty, ogórek zielony, roszponka, herbata ziołowo-owocowa, crispy jabłkowe (1,4,) |
czwartek 28.09.2023 r. | ||
płatki kukurydziane na mleku, chleb graham z masłem, szynka luksusowa, pomidorki koktajlowe, herbata ziołowo- owocowa, nektarynka (1,4,10) | rosół z makaronem na wywarze mięsno-warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka), ziemniaki z koperkiem, pałki drobiowe duszone, marchewka „vichy” , kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5) | kasza kuskus z borówką amerykańska, herbata z cytryną, (1,4,10) |
piątek 29.09.2023 r. | ||
bułka baton z masłem, twarożek ogórkiem zielonym, sałata lodowa, kakao, herbata ziołowo-owocowa, jabłko (1,4) |
zupa węgierska z zacierką (papryka czerwona, kukurydza) na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), ryba w warzywach, ziemniaki z koperkiem, kompot wieloowocowy (1,2,3,4,5) | budyń czekoladowy z migdałami (wyrób własny), chrupki kukurydziane pałki, herbata z cytryną (1,4,10) |
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe
Nr | Alergen | Występuje w produktach i posiłkach |
1. | Zboża zawierające gluten tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne | Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, razowe, graham, wafle wielozbożowe, panierka klasyczna z bułki tartej, kasze: jęczmienna, kuskus, manna, płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makaron pszenny biały i razowy, produkty na bazie mąki pszennej: wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, zupy: fasolowa. |
2. | Jaja i produkty pochodne | Składnik kanapek, past do kanapek, dodatek do zup, składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek. |
3. | Ryby i produkty pochodne | Składnik kotletów rybnych, past do śniadań. |
4. | Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, wiejskiego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany (naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo-jogurtowe). |
5. | Seler i produkty pochodne | Składnik zup, surówek (na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw na ciepło. |
6. | Nasiona sezamu i produkty pochodne | Składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek). |
7. | Dwutlenek siarki | Składnik suszonych owoców. |
8. | Kakao | Napoje, desery. |
9. | Gorczyca | Składnik musztardy. |
10. | Cytrusy | Owoce, desery |