JADŁOSPIS
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
poniedziałek 23.05.2022 r. | ||
chleb mieszany z masłem, kiełbasa z fileta drobiowego, papryka kolorowa, kawa zbożowa, herbata ziołowo-owocowa, gruszka (1,4) | zupa z kalarepki i zielonego groszku ziemniakami, ryż z jabłkami i cynamonem, kompot wieloowocowy (1,2,4,5) | chleb graham z masłem, pasta rybna z pomidorami, sałata lodowa, herbata z cytryną, banan (1,3,4,10) |
wtorek 24.05.2022 r. | ||
kasza manna na mleku, chleb mieszany z masłem, kiełbasa żywiecka, ogórek zielony, herbata ziołowo-owocowa, arbuz (1,4,) | zupa pomidorowa z ryżem, gulasz z szynki, kasza jęczmienna, surówka szwedzka, kompot wieloowocowy (1,2,4,5) | chleb graham z masłem, paprykarz mięsno warzywny (wyrób własny), sałata roszponka, herbata z cytryną, truskawki (1,4,10) |
środa 25.05.2022 r. | ||
chleb wieloziarnisty z masłem, kiełbaski delikatesowe wieprzowe na gorąco, ketchup „Pudliszek”, rukola, kawa inka, herbata ziołowo-owocowa, jabłko (1,4,) | zupa jarzynowa z ziemniakami, łazanki z wędliną i kapustą kiszoną, kompot wieloowocowy (1,2,4,5) | chleb graham z masłem, paprykarz mięsno warzywny (wyrób własny), sałata roszponka, herbata z cytryną, truskawki (1,4,10) |
czwartek 26.05.2022 r. | ||
płatki owsiane na mleku, chleb graham z masłem czosnkowym, szynka luksusowa, papryka kolorowa, herbata ziołowo-owocowa, winogron (1,4,) | lane kluski na rosole, faworek drobiowy, ziemniaki z koperkiem surówka z selera z rodzynkami, kompot wieloowocowy (1,2,4,5,) | wafle ryżowe, mus jabłkowo – gruszkowy (wyrób własny), herbata z cytryną (1,4,7,10) |
piątek 27.05.2022 r. | ||
bułka baton z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata ziołowo-owocowa, melon żółty (1,4) | zupa grochowa z makaronem, ryba w warzywach, ziemniaki z koperkiem, kompot wieloowocowy (1,2,3,4,5) |
drożdżówka z jabłkiem, herbata z cytryną, (1,2,10) |
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe
Nr | Alergen | Występuje w produktach i posiłkach |
1. | Zboża zawierające gluten tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne | Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, razowe, graham, wafle wielozbożowe, panierka klasyczna z bułki tartej, kasze: jęczmienna, kuskus, manna, płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makaron pszenny biały i razowy, produkty na bazie mąki pszennej: wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, zupy: fasolowa. |
2. | Jaja i produkty pochodne | Składnik kanapek, past do kanapek, dodatek do zup, składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek. |
3. | Ryby i produkty pochodne | Składnik kotletów rybnych, past do śniadań. |
4. | Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, wiejskiego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany (naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo-jogurtowe). |
5. | Seler i produkty pochodne | Składnik zup, surówek (na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw na ciepło. |
6. | Nasiona sezamu i produkty pochodne | Składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek). |
7. | Dwutlenek siarki | Składnik suszonych owoców. |
8. | Kakao | Napoje, desery. |
9. | Gorczyca | Składnik musztardy. |
10. | Cytrusy | Owoce, desery |