Przedszkole Publiczne w Tułowicach Przedszkole Publiczne w Tułowicach

JADŁOSPIS


 
 

ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK

poniedziałek 23.01.2023 r.

chleb wieloziarnisty z masłem, polędwica drobiowa, papryka kolorowa, sałata lodowa, kawa zbożowa, herbata ziołowo-owocowa, melon żółty  (1,4,6)

zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), makaron ze szpinakiem i serem mozzarella, kompot wieloowocowy (1,2,4,5)

chleb graham z masłem, pasta z makreli wędzonej z ogórkiem kiszonym i cebulką, herbata z cytryną, jabłko (1,3,4,10)
wtorek 24.01.2023 r.
kasza kukurydziana mleku, chleb mieszany z masłem, kiełbasa krakowska parzona, rzodkiewka, roszponka, herbata ziołowo-owocowa, gruszka (1,4,6)

zupa lane kluski na rosole na wywarze mięsno - warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka) kotlet mielony z siemieniem lnianym, ziemniaki z koperkiem, buraczki czerwone z jabłkiem i cebulką, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5)

budyń czekoladowy z migdałami, banan, woda niegazowana (1)

środa 25.01.2023 r.

chleb wieloziarnisty z masłem, pasta jajeczna z kukurydzą i szczypiorkiem, kawa inka, herbata ziołowo-owocowa, mandarynka (1,4,6,10)

zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), ryż z koktajlem truskawkowym, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5,)

ciasteczka zbożowe, sok pomarańczowy 100%, woda niegazowana (1,4,10)

czwartek 26.01.2023 r.
płatki owsiane mleku, chleb graham z masłem czosnkowym, polędwica wędzona z indyka, pomidor, rukola, herbata ziołowo-owocowa, winogron (1,4,6)

zupa pomidorowa na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka), klops z szynki w sosie pieczarkowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej ze śmietaną, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)  (1,2,4,5)

wafle ryżowe, mus jabłkowo – gruszkowy (wyrób własny), herbata z cytryną (1,4,7,10)
piątek  27.01.2023 r.
bułka zwykła z masłem, twarożek z ogórkiem zielonym i jogurtem, kakao, herbata ziołowo-owocowa, marchewka do chrupania  (1,2,4,6,8)

zupa z soczewicy czerwonej na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), ryba w cieście naleśnikowym, ziemniaki z koperkiem, kapusta kiszona z jabłkiem i cebulką, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,3,4,5)

rogalik z dżemem truskawkowym niskosłodzonym, herbata z cytryną, jabłko (1,4,10

W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe

 

Nr Alergen Występuje w produktach i posiłkach
1.
Zboża zawierające gluten tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, razowe, graham, wafle wielozbożowe, panierka klasyczna z bułki tartej, kasze: jęczmienna, kuskus, manna, płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makaron pszenny biały i razowy, produkty na bazie mąki pszennej: wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, zupy: fasolowa. 
2. Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, past do kanapek, dodatek do zup, składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek.
3. Ryby i produkty pochodne Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.
4.
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, wiejskiego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany (naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo-jogurtowe).
5. Seler i produkty pochodne Składnik zup, surówek (na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw na ciepło.
6. Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek).
7. Dwutlenek siarki Składnik suszonych owoców.
8. Kakao Napoje, desery.
9. Gorczyca Składnik musztardy.
10. Cytrusy Owoce, desery

 

Data
29 stycznia
niedziela
Newsletter
Kalendarz