JADŁOSPIS
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
poniedziałek 23.01.2023 r. | ||
chleb wieloziarnisty z masłem, polędwica drobiowa, papryka kolorowa, sałata lodowa, kawa zbożowa, herbata ziołowo-owocowa, melon żółty (1,4,6) | zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), makaron ze szpinakiem i serem mozzarella, kompot wieloowocowy (1,2,4,5) | chleb graham z masłem, pasta z makreli wędzonej z ogórkiem kiszonym i cebulką, herbata z cytryną, jabłko (1,3,4,10) |
wtorek 24.01.2023 r. | ||
kasza kukurydziana mleku, chleb mieszany z masłem, kiełbasa krakowska parzona, rzodkiewka, roszponka, herbata ziołowo-owocowa, gruszka (1,4,6) | zupa lane kluski na rosole na wywarze mięsno - warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka) kotlet mielony z siemieniem lnianym, ziemniaki z koperkiem, buraczki czerwone z jabłkiem i cebulką, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5) | budyń czekoladowy z migdałami, banan, woda niegazowana (1) |
środa 25.01.2023 r. | ||
chleb wieloziarnisty z masłem, pasta jajeczna z kukurydzą i szczypiorkiem, kawa inka, herbata ziołowo-owocowa, mandarynka (1,4,6,10) | zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), ryż z koktajlem truskawkowym, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5,) | ciasteczka zbożowe, sok pomarańczowy 100%, woda niegazowana (1,4,10) |
czwartek 26.01.2023 r. | ||
płatki owsiane mleku, chleb graham z masłem czosnkowym, polędwica wędzona z indyka, pomidor, rukola, herbata ziołowo-owocowa, winogron (1,4,6) | zupa pomidorowa na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka), klops z szynki w sosie pieczarkowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej ze śmietaną, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5) | wafle ryżowe, mus jabłkowo – gruszkowy (wyrób własny), herbata z cytryną (1,4,7,10) |
piątek 27.01.2023 r. | ||
bułka zwykła z masłem, twarożek z ogórkiem zielonym i jogurtem, kakao, herbata ziołowo-owocowa, marchewka do chrupania (1,2,4,6,8) | zupa z soczewicy czerwonej na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), ryba w cieście naleśnikowym, ziemniaki z koperkiem, kapusta kiszona z jabłkiem i cebulką, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,3,4,5) | rogalik z dżemem truskawkowym niskosłodzonym, herbata z cytryną, jabłko (1,4,10 |
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe
Nr | Alergen | Występuje w produktach i posiłkach |
1. | Zboża zawierające gluten tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne | Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, razowe, graham, wafle wielozbożowe, panierka klasyczna z bułki tartej, kasze: jęczmienna, kuskus, manna, płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makaron pszenny biały i razowy, produkty na bazie mąki pszennej: wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, zupy: fasolowa. |
2. | Jaja i produkty pochodne | Składnik kanapek, past do kanapek, dodatek do zup, składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek. |
3. | Ryby i produkty pochodne | Składnik kotletów rybnych, past do śniadań. |
4. | Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, wiejskiego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany (naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo-jogurtowe). |
5. | Seler i produkty pochodne | Składnik zup, surówek (na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw na ciepło. |
6. | Nasiona sezamu i produkty pochodne | Składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek). |
7. | Dwutlenek siarki | Składnik suszonych owoców. |
8. | Kakao | Napoje, desery. |
9. | Gorczyca | Składnik musztardy. |
10. | Cytrusy | Owoce, desery |