Przedszkole Publiczne w Tułowicach Przedszkole Publiczne w Tułowicach

JADŁOSPIS


 
 

ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK

poniedziałek 22.05.2023 r.

chleb wieloziarnisty z masłem, polędwica wędzona z indyka, pomidorki koktajlowe, sałata lodowa kawa zbożowa z mlekiem, herbata ziołowo-owocowa, crispy jabłkowe z sokiem z mango (1,4,7)

zupa jarzynowa z ziemniakami na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka), makaron z serem i cynamonem, kompot wieloowocowy(jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5)

(1,2,4,5)

chleb graham z masłem, pasta z makreli w pomidorach, ogórek kiszonym, herbata z cytryną, truskawki (1,4,3,10)
wtorek 23.05.2023 r.
kasza kukurydziana na mleku, chleb graham z masłem, polędwica sopocka, papryka kolorowa, herbata ziołowo- owocowa, winogron (1,4,10) zupa lane kluski na rosole na wywarze mięsno - warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka), kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, młoda kapusta na ciepło, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)  (1,2,4,5)

biszkopty bezcukrowe, sok pomarańczowy 100%, woda (1,4,10)

środa 24.05.2023 r.

chleb wieloziarnisty z masłem, kiełbaski delikatesowe drobiowe na gorąco, ketchup „Pudliszek”, kalarepka, kawa inka, herbata  ziołowo-owocowa, melon żółty (1,4,10)

zupa z soczewicy czerwonej na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka), risotto (ryż biały, pieczarki, marchewka, papryka kolorowa, pomidory, kiełbasa żywiecka), kompot wieloowocowy(jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)   (1,2,4,5,)

chleb graham z masłem, ser żółty Salami, pomidor, sałat lodowa, szczypiorek, herbata z cytryną, banan (1,4,10)

czwartek 25.05.2023 r.
płatki jaglane na mleku, chleb wieloziarnisty z masłem, szynka luksusowa, sałata lodowa, herbata ziołowa, arbuz (1,4,)

 

zupa ziemniaczana z kurkumą i zacierką  na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka) , ziemniaki z koperkiem, potrawka z fileta drobiowego, surówka szwedzka, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)  (1,2,4,5)

deserek serowy z wanilią i żurawiną, paluchy kukurydziane, herbata z cytryną, (1,4,7,10)
piątek  26.05.2023 r.
bułka zwykła z masłem, twarożek z ogórkiem zielonym, czosnkiem i jogurtem, herbata ziołowo-owocowa, kakao, jabłko (1,4,7,8) zupa żurek z jajkiem na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka), ryba w panierce, ziemniaki z koperkiem, kapusta kiszona z jabłkiem i cebulką, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)  (1,2,3,4,5) drożdżówka z jabłkiem,  herbata z cytryną,  (1,10)

W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe

 

Nr Alergen Występuje w produktach i posiłkach
1.
Zboża zawierające gluten tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, razowe, graham, wafle wielozbożowe, panierka klasyczna z bułki tartej, kasze: jęczmienna, kuskus, manna, płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makaron pszenny biały i razowy, produkty na bazie mąki pszennej: wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, zupy: fasolowa. 
2. Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, past do kanapek, dodatek do zup, składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek.
3. Ryby i produkty pochodne Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.
4.
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, wiejskiego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany (naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo-jogurtowe).
5. Seler i produkty pochodne Składnik zup, surówek (na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw na ciepło.
6. Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek).
7. Dwutlenek siarki Składnik suszonych owoców.
8. Kakao Napoje, desery.
9. Gorczyca Składnik musztardy.
10. Cytrusy Owoce, desery

 

Data
28 maja
niedziela
Newsletter
Kalendarz