Przedszkole Publiczne w Tułowicach Przedszkole Publiczne w Tułowicach

JADŁOSPIS


 
 

ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK

poniedziałek 28.11.2022 r.

chleb wieloziarnisty z masłem, polędwica wędzona z indyka, papryka kolorowa, kawa zbożowa, herbata ziołowo-owocowa, jabłko (1,4)

zupa jarzynowa z ziemniakami i śmietaną 12% na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka), racuchy z koktajlem owocowym, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5) chleb graham z masłem, pasta z makreli wędzonej z ogórkiem i cebulką, herbata z cytryną, gruszka (1,2,3,10)
wtorek 29.11.2022 r.
zacierka na mleku, chleb graham z masłem, szynka gotowana wędzona, pomidor, herbata ziołowo-owocowa, marchewka do chrupania (1,4)

zupa barszcz ukraiński na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka) z makaronem, spaghetti z makaronem, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5)

jogurt grecki z bananem i galaretką (wyrób własny), biszkopty bezcukrowe, woda niegazowana (1,2,4)
środa 30.11.2022 r.
chleb wieloziarnisty z masłem, delikatesowe wieprzowe na gorąco, ketchup „Pudliszek”, rzodkiewka, kawa inka, herbata ziołowo-owocowa, banan (1,4)

zupa pomidorowa na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka) z makaronem, jajko w sosie chrzanowym, ziemniaki z koperkiem i masłem, surówka z marchewki i pora, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5)

kanapka z masłem, paprykarz mięsno-warzywny (wyrób własny), roszponka, herbata z cytryną, mandarynka (1,4,10)
czwartek 01.12.2022 r.
płatki owsiane na mleku, chleb graham z masłem czosnkowym, polędwica sopocka, ogórek zielony, rukola, herbata ziołowo-owocowa, jabłko (1,4)

zupa lane kluski na rosole na wywarze mięsno-warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka), potrawka z indyka w ziołach z warzywami, ryż brązowy, surówka szwedzka z kukurydzą, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)  (1,2,4,5)

deserek serowy z suszoną śliwką, woda niegazowana (4,7,10)
piątek  02.12.2022 r.
bułka baton z masłem, ser żółty, pomidor, sałata lodowa, szczypior, kakao, herbata ziołowo-owocowa, gruszka (1,4,8)

zupa fasolowa na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka), ryba w panierce, ziemniaki z koperkiem i masłem, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i cebulką, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)  (1,2,3,4,5)

wafle ryżowe, mus jabłkowo – gruszkowy (wyrób własny), herbata z cytryną (1,7,10)

W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe

 

Nr Alergen Występuje w produktach i posiłkach
1.
Zboża zawierające gluten tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, razowe, graham, wafle wielozbożowe, panierka klasyczna z bułki tartej, kasze: jęczmienna, kuskus, manna, płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makaron pszenny biały i razowy, produkty na bazie mąki pszennej: wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, zupy: fasolowa. 
2. Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, past do kanapek, dodatek do zup, składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek.
3. Ryby i produkty pochodne Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.
4.
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, wiejskiego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany (naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo-jogurtowe).
5. Seler i produkty pochodne Składnik zup, surówek (na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw na ciepło.
6. Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek).
7. Dwutlenek siarki Składnik suszonych owoców.
8. Kakao Napoje, desery.
9. Gorczyca Składnik musztardy.
10. Cytrusy Owoce, desery

 

Data
29 listopada
wtorek
Newsletter
Kalendarz