JADŁOSPIS
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
poniedziałek 16.09.2024 r. | ||
I pieczywo mieszane z masłem, dżem owocowy, ogórek zielony, sałata, kawa zbożowa, herbata owocowa (1,4) II arbuz, herbata owocowa |
zupa wiejska na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka) (1,5) risotto mięsno- jarzynowe, sos pomidorowy, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,4,10)
| mus owocowy, chrupki kukurydziane herbata owocowa, woda niegazowana (1,4) |
wtorek 17.09.2024 r. | ||
I kaszka kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa, papryka, rukola, herbata owocowa (1,4) II jabłko, herbata owocowa | zupa rosół na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka) (1,5) kotlet mielony, marchew oprószana, ziemniaki, kompot wieloowocowy(jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,10)
| budyń śmietankowy, herbata owocowa, woda niegazowana (1,4) |
środa 18.09.2024 r. | ||
I pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli, pomidor, rukola, kawa zbożowa, herbata owocowa (1,3,4) II banan, herbata owocowa | zupa ziemniaczana na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka) (1,5) makaron z serem, mus jabłkowy, kompot wieloowocowy(jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,4,10) | serek homogenizowany, herbatniki, herbata owocowa, woda niegazowana (1,10) |
czwartek 19.09.2024 r. | ||
I pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, ogórek kiszony, sałata, kakao, herbata owocowa (1,4,8) II brzoskwinia, herbata owocowa | zupa ryżowa na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka) (1,5) potrawka drobiowa, surówka z kapusty pekińskiej, kasza jęczmienna, kompot wieloowocowy(jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,9,10)
| chałka z masłem, herbata owocowa, woda niegazowana (1,2,4)
|
piątek 20.09.2024 r. | ||
I pieczywo mieszane z masłem, ser mozzarella, sałata, papryka, kawa zbożowa, herbata owocowa (1,4) II morela, herbata owocowa | zupa jarzynowa z grzankami na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka) (1,4,5) filet rybny panierowany, mizeria na jogurcie, ziemniaki, kompot wieloowocowy(jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,3,10) | kisiel owocowy, ryż preparowany, herbata owocowa (1,4,10) |
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe
Nr | Alergen | Występuje w produktach i posiłkach |
1. | Zboża zawierające gluten tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne | Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, razowe, graham, wafle wielozbożowe, panierka klasyczna z bułki tartej, kasze: jęczmienna, kuskus, manna, płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makaron pszenny biały i razowy, produkty na bazie mąki pszennej: wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, zupy: fasolowa. |
2. | Jaja i produkty pochodne | Składnik kanapek, past do kanapek, dodatek do zup, składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek. |
3. | Ryby i produkty pochodne | Składnik kotletów rybnych, past do śniadań. |
4. | Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, wiejskiego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany (naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo-jogurtowe). |
5. | Seler i produkty pochodne | Składnik zup, surówek (na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw na ciepło. |
6. | Nasiona sezamu i produkty pochodne | Składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek). |
7. | Dwutlenek siarki | Składnik suszonych owoców. |
8. | Kakao | Napoje, desery. |
9. | Gorczyca | Składnik musztardy. |
10. | Cytrusy | Owoce, desery |