JADŁOSPIS
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
poniedziałek 02.10.2023 r. | ||
chleb wieloziarnisty z masłem, polędwica wędzona z indyka, pomidor, sałata roszponka, kawa zbożowa, herbata ziołowo-owocowa, jabłko (1,4,)
| zupa z białej kapusty z przecierem pomidorowym i ziemniakami na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka, ryż z koktajlem owocowym, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5) | chleb graham z masłem, pasta z łososia z awokado i jajkiem , ogórek kiszony , herbata z cytryną, banan (1,3,4,10) |
wtorek 03.10.2023 r. | ||
płatki jaglane na mleku, chleb mieszany z masłem, polędwica drobiowa, papryka kolorowa, herbata ziołowo-owocowa, gruszka (1,4) | zupa porowa na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), makaron pełnoziarnisty, gulasz z szynki, bukiet warzyw , kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5) | jogurt z bananem (wyrób własny), biszkopty bezcukrowe, woda niegazowana (1,4,10) |
środa 04.10.2023 r. | ||
chleb wieloziarnisty z masłem, kiełbaski delikatesowe drobiowe na gorąco, ketchup „Pudliszek”, ogórek zielony, kawa inka, herbata ziołowo-owocowa, melon żółty (1,4) | zupa pomidorowa z makaronem na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), kopytka ze szpinakiem, surówka z marchewki z pomarańczą kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5) | chleb graham z masłem, pasta drobiowa ze słonecznikiem, sałata lodowa, herbata z cytryną, śliwka (1,4,10) |
czwartek 05.10.2023 r. | ||
kasza manna na mleku, chleb graham z masłem, szynka swojska, rzodkiewka, herbata ziołowo-owocowa, kiwi (1,4,10) | lane kluski na rosole na wywarze mięsno-warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), kotlet schabowy, ziemniaczki z koperkiem, kapusta kiszona w ziołach na ciepło, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5,) | wafle ryżowe, mus jabłkowo- gruszkowy (wyrób własny), herbata z cytryną (1,10) |
piątek 06.10.2023 r. | ||
bułka zwykła z masłem, twarożek z ogórkiem zielonym, czosnkiem i jogurtem, kakao, herbata ziołowo-owocowa, jabłko (1,2,4,8) |
zupa ziemniaczana z papryką i kurkumą na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), ryba w panierce, ziemniaki z koperkiem, sałatka z fasolki szparagowej z cebulką kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,3,4,5) | babka piaskowa, herbata z cytryną, jabłko (1,4,10) |
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe
Nr | Alergen | Występuje w produktach i posiłkach |
1. | Zboża zawierające gluten tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne | Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, razowe, graham, wafle wielozbożowe, panierka klasyczna z bułki tartej, kasze: jęczmienna, kuskus, manna, płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makaron pszenny biały i razowy, produkty na bazie mąki pszennej: wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, zupy: fasolowa. |
2. | Jaja i produkty pochodne | Składnik kanapek, past do kanapek, dodatek do zup, składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek. |
3. | Ryby i produkty pochodne | Składnik kotletów rybnych, past do śniadań. |
4. | Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, wiejskiego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany (naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo-jogurtowe). |
5. | Seler i produkty pochodne | Składnik zup, surówek (na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw na ciepło. |
6. | Nasiona sezamu i produkty pochodne | Składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek). |
7. | Dwutlenek siarki | Składnik suszonych owoców. |
8. | Kakao | Napoje, desery. |
9. | Gorczyca | Składnik musztardy. |
10. | Cytrusy | Owoce, desery |