JADŁOSPIS
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
poniedziałek 27.03.2023 r. | ||
chleb mieszany z masłem, polędwica wędzona z indyka, papryka kolorowa, sałata lodowa, kawa zbożowa, herbata ziołowo-owocowa, jabłko (1,4) | zupa szczawiowa z jajkiem na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka), , ryż z koktajlem owocowym, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5) | chleb graham z masłem, pasta z makreli wędzonej z ogórkiem kiszonym i cebulką, herbata z cytryną, banan (1,3,4,10) |
wtorek 28.03.2023 r. | ||
płatki kukurydziane, chleb wieloziarnisty z masłem, polędwica sopocka, pomidorki koktajlowe, herbata ziołowo-owocowa, gruszka (1,4) | zupa grysikowa z zieloną pietruszką na wywarze mięsno - warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka) kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem i masłem, kapusta pekińska z papryką i cebulką w sosie winegret, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5) | sok pomarańczowy 100%, biszkopty bezcukrowe, woda niegazowana (1,4,10) |
środa 29.03.2023 r. | ||
chleb wieloziarnisty z masłem, kiełbaski delikatesowe wieprzowe na gorąco, ketchup „Pudliszek”, ogórek zielony, kawa inka, herbata ziołowo-owocowa, winogron (1,4,10) | zupa porowa z ziemniakami na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), leniwe z masłem i bułką tartą, surówka z marchewki z pomarańczą, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5,10) | chleb graham z masłem, ser żółty „Salami”, pomidor, sałata lodowa, herbata z cytryną, crispy jabłkowe z sokiem mango (1,3,4,10) |
czwartek 30.03.2023 r. | ||
kasza jaglana mleku, chleb mieszany z masłem, szynka wędzona gotowana, rzodkiewka, herbata ziołowo-owocowa, melon żółty (1,4) | zupa z soczewicy z ziemniakami na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka), spaghetti z mięsem i serem żółtym, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5) | jogurt grecki z bananem (wyrób własny), chrupki kukurydziane, woda niegazowana (1,2,4) |
piątek 31.03.2023 r. | ||
bułka zwykła z masłem, twarożek z ogórkiem zielonym i jogurtem, kakao, herbata ziołowo-owocowa, kiwi (1,2,4,8,10) | zupa krem z marchewki ze słonecznikiem na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), ryba w cieście naleśnikowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i cebulką, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,3,4,5) | chałka z masłem i miodem, herbata z cytryną, jabłko (1,10) |
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe
Nr | Alergen | Występuje w produktach i posiłkach |
1. | Zboża zawierające gluten tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne | Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, razowe, graham, wafle wielozbożowe, panierka klasyczna z bułki tartej, kasze: jęczmienna, kuskus, manna, płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makaron pszenny biały i razowy, produkty na bazie mąki pszennej: wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, zupy: fasolowa. |
2. | Jaja i produkty pochodne | Składnik kanapek, past do kanapek, dodatek do zup, składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek. |
3. | Ryby i produkty pochodne | Składnik kotletów rybnych, past do śniadań. |
4. | Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, wiejskiego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany (naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo-jogurtowe). |
5. | Seler i produkty pochodne | Składnik zup, surówek (na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw na ciepło. |
6. | Nasiona sezamu i produkty pochodne | Składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek). |
7. | Dwutlenek siarki | Składnik suszonych owoców. |
8. | Kakao | Napoje, desery. |
9. | Gorczyca | Składnik musztardy. |
10. | Cytrusy | Owoce, desery |