Przedszkole Publiczne w Tułowicach Przedszkole Publiczne w Tułowicach

JADŁOSPIS


 
 

ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK

poniedziałek 27.03.2023 r.

chleb mieszany z masłem, polędwica wędzona z indyka, papryka kolorowa, sałata lodowa, kawa zbożowa, herbata ziołowo-owocowa, jabłko (1,4)

zupa szczawiowa z jajkiem na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka), , ryż z koktajlem owocowym, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5)

chleb graham z masłem, pasta z makreli wędzonej z ogórkiem kiszonym i cebulką, herbata z cytryną, banan (1,3,4,10)
wtorek 28.03.2023 r.
płatki kukurydziane, chleb wieloziarnisty z masłem, polędwica sopocka, pomidorki koktajlowe, herbata ziołowo-owocowa, gruszka (1,4)

zupa grysikowa z zieloną pietruszką na wywarze mięsno - warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka) kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem i masłem, kapusta pekińska z papryką i cebulką w sosie winegret, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5)

sok pomarańczowy 100%, biszkopty bezcukrowe, woda niegazowana (1,4,10)

środa 29.03.2023 r.

chleb wieloziarnisty z masłem, kiełbaski delikatesowe wieprzowe na gorąco, ketchup „Pudliszek”, ogórek zielony, kawa inka, herbata ziołowo-owocowa, winogron (1,4,10)

zupa porowa z ziemniakami na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), leniwe z masłem i bułką tartą, surówka z marchewki z pomarańczą, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5,10)

chleb graham z masłem, ser żółty „Salami”, pomidor, sałata lodowa, herbata z cytryną, crispy jabłkowe z sokiem mango (1,3,4,10)

czwartek 30.03.2023 r.
kasza jaglana mleku, chleb mieszany z masłem, szynka wędzona gotowana, rzodkiewka, herbata ziołowo-owocowa, melon żółty (1,4)

zupa z soczewicy z ziemniakami na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka), spaghetti z mięsem i serem żółtym, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)  (1,2,4,5)

jogurt grecki z bananem (wyrób własny), chrupki kukurydziane, woda niegazowana (1,2,4)
piątek  31.03.2023 r.
bułka zwykła z masłem, twarożek z ogórkiem zielonym i jogurtem, kakao, herbata ziołowo-owocowa, kiwi (1,2,4,8,10) zupa krem z marchewki ze słonecznikiem na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), ryba w cieście naleśnikowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i cebulką, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,3,4,5)

chałka z masłem i miodem, herbata z cytryną, jabłko (1,10)

W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe

 

Nr Alergen Występuje w produktach i posiłkach
1.
Zboża zawierające gluten tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, razowe, graham, wafle wielozbożowe, panierka klasyczna z bułki tartej, kasze: jęczmienna, kuskus, manna, płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makaron pszenny biały i razowy, produkty na bazie mąki pszennej: wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, zupy: fasolowa. 
2. Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, past do kanapek, dodatek do zup, składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek.
3. Ryby i produkty pochodne Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.
4.
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, wiejskiego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany (naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo-jogurtowe).
5. Seler i produkty pochodne Składnik zup, surówek (na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw na ciepło.
6. Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek).
7. Dwutlenek siarki Składnik suszonych owoców.
8. Kakao Napoje, desery.
9. Gorczyca Składnik musztardy.
10. Cytrusy Owoce, desery

 

Data
31 marca
piątek
Newsletter
Kalendarz