Przedszkole Publiczne w TułowicachPrzedszkole Publiczne w Tułowicach

JADŁOSPIS


 

ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK

poniedziałek 16.09.2024 r.

 I

pieczywo mieszane z masłem, dżem owocowy, ogórek zielony, sałata, kawa zbożowa, herbata owocowa (1,4)

II

arbuz, herbata owocowa

 

zupa wiejska na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka)

(1,5)

risotto mięsno- jarzynowe, sos pomidorowy, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)

(1,4,10)

 

mus owocowy, chrupki kukurydziane herbata owocowa, woda niegazowana

(1,4)

wtorek 17.09.2024 r.

I

kaszka kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynka drobiowa, papryka, rukola, herbata owocowa (1,4)

II

jabłko, herbata owocowa

zupa rosół na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka)

(1,5)

kotlet mielony, marchew oprószana, ziemniaki, kompot wieloowocowy(jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)

(1,10)

 

budyń śmietankowy, herbata owocowa, woda niegazowana (1,4)

środa 18.09.2024 r.

I

pieczywo

mieszane z masłem, pasta z makreli, pomidor, rukola, kawa zbożowa, herbata owocowa

(1,3,4)

II

banan, herbata owocowa

zupa ziemniaczana  na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka)

(1,5)

makaron z serem, mus jabłkowy, kompot wieloowocowy(jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)

(1,4,10)

serek homogenizowany, herbatniki, herbata owocowa, woda niegazowana

(1,10)

czwartek 19.09.2024 r.

I

pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, ogórek kiszony, sałata, kakao, herbata owocowa (1,4,8)

II

brzoskwinia, herbata owocowa

zupa ryżowa na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka)

(1,5)

potrawka drobiowa, surówka z kapusty pekińskiej, kasza jęczmienna, kompot wieloowocowy(jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)

(1,9,10)

 

chałka z masłem,

 herbata owocowa, woda niegazowana

(1,2,4)

 

 

piątek  20.09.2024 r.

I

pieczywo mieszane z masłem, ser mozzarella, sałata, papryka, kawa zbożowa, herbata owocowa (1,4)

II

morela, herbata owocowa

zupa jarzynowa z grzankami na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka)

(1,4,5)

filet rybny panierowany, mizeria na jogurcie, ziemniaki, kompot wieloowocowy(jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)

(1,2,3,10)

kisiel owocowy, ryż preparowany, herbata owocowa

(1,4,10)

W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe

 

Nr Alergen Występuje w produktach i posiłkach
1.
Zboża zawierające gluten tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, razowe, graham, wafle wielozbożowe, panierka klasyczna z bułki tartej, kasze: jęczmienna, kuskus, manna, płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makaron pszenny biały i razowy, produkty na bazie mąki pszennej: wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, zupy: fasolowa. 
2. Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, past do kanapek, dodatek do zup, składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek.
3. Ryby i produkty pochodne Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.
4.
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, wiejskiego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany (naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo-jogurtowe).
5. Seler i produkty pochodne Składnik zup, surówek (na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw na ciepło.
6. Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek).
7. Dwutlenek siarki Składnik suszonych owoców.
8. Kakao Napoje, desery.
9. Gorczyca Składnik musztardy.
10. Cytrusy Owoce, desery

 

Data
21 września
sobota
Newsletter
Kalendarz