Przedszkole Publiczne w TułowicachPrzedszkole Publiczne w Tułowicach

JADŁOSPIS


 
 

ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK

poniedziałek 19.02.2024 r.

 I

chleb wieloziarnisty z masłem, polędwica drobiowa, pomidor, roszponka, kawa Anatol, herbata malinowa,

(1,4)

II

jabłko,

herbata malinowa

zupa jarzynowa z ziemniakami i śmietaną 12% na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka)

(1,4,5)

makaron z serem białym i musem truskawkowym, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5)

 

 

chleb graham z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem i ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną, gruszka

(1,4,7,10)

wtorek 20.02.2024 r.

I

płatki kukurydziane na mleku, chleb graham z masłem, szynka wędzona gotowana, ogórek zielony, herbata aronia

 (1,4)

II

mandarynka,

herbata aronia

zupa z białej kapusty z przecierem pomidorowym i ziemniakami na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka)

(1,5)

kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)

(1,2,10)

wafle ryżowe z musem jabłkowo-pomarańczowym, herbata z cytryną

(1,10)

środa 21.02.2024 r.

I

chleb wieloziarnisty z masłem, kiełbaska drobiowa, ketchup „Pudliszek”, sałata lodowa, papryka kolorowa, kawa Inka, herbata malinowo- cytrynowa

(1,4,10)

II

marchewka do chrupania, herbata malinowo- cytrynowa

zupa szczawiowa z jajkiem na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka)

(1,4,5)

ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)

(1,2,4,5)

 

chleb graham z masłem, ser żółty, rukola, pomidor, banan, herbata z cytryną

(1,10)

czwartek 22.02.2024 r.

I

płatki jaglane na mleku, chleb graham z masłem, kiełbasa krakowska parzona, rzodkiewka, herbata malina z pigwą

(1,4)

II

melon żółty, herbata malina z pigwą

zupa koperkowa na wywarze mięsno-warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka),

(1,5)

ziemniaki z koperkiem, kotlet drobiowy, surówka z selera z rodzynkami, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)  (1,2,4,5)

 

 

budyń waniliowy       (wyrób własny), chrupki kukurydziane, woda niegazowana

(1,4)

piątek  23.02.2024 r.

I

bułka baton z masłem, twaróg z ogórkiem i czosnkiem, sałata lodowa, kakao, herbata malinowa

(1,4,8)

II

śliwka suszona, herbata malinowa

 

zupa porowa na wywarze warzywnym

(seler, por, marchewka, pietruszka)
z ziemniakami
(1,5)

ryba w warzywach z ziemniakami, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)

(1,3,10)

sok pomarańczowy 100%, biszkopty bezcukrowe

W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe

 

Nr Alergen Występuje w produktach i posiłkach
1.
Zboża zawierające gluten tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, razowe, graham, wafle wielozbożowe, panierka klasyczna z bułki tartej, kasze: jęczmienna, kuskus, manna, płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makaron pszenny biały i razowy, produkty na bazie mąki pszennej: wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, zupy: fasolowa. 
2. Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, past do kanapek, dodatek do zup, składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek.
3. Ryby i produkty pochodne Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.
4.
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, wiejskiego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany (naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo-jogurtowe).
5. Seler i produkty pochodne Składnik zup, surówek (na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw na ciepło.
6. Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek).
7. Dwutlenek siarki Składnik suszonych owoców.
8. Kakao Napoje, desery.
9. Gorczyca Składnik musztardy.
10. Cytrusy Owoce, desery

 

Data
22 lutego
czwartek
Newsletter
Kalendarz