Przedszkole Publiczne w Tułowicach Przedszkole Publiczne w Tułowicach

JADŁOSPIS

ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
poniedziałek 27.01.2020 r.

chleb wieloziarnisty z masłem, szynka wędzona gotowana, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem, herbata ziołowo-owocowa, jabłko (1,4)

zupa węgierska (papryka czerwona, kukurydza) z ziemniakami, makaron z warzywami i kiełbasą żywiecką, kompot wieloowocowy (1,4,5)

chleb graham z masłem, pasta z łososia wędzonego z twarogiem, sałata lodowa,

herbata z cytryną, banan (1,3,4,10)

wtorek 28.01.2020 r.

płatki kukurydziane z mlekiem, chleb graham z masłem, szynka, papryka kolorowa, herbata ziołowa, marchewka do chrupania (1,4,10)

kapuśniak z białej kapusty z przecierem pomidorowym, ryż brązowy, roladki drobiowe ze szpinakiem w sosie własnym, buraczki czerwone, kompot wieloowocowy (1,4,7)

babka kakaowa (wyrób własny), herbata z cytryną, mandarynka (1,2,4,8,10)

środa 29.01.2020 r.

chleb wieloziarnisty z masłem, kiełbaski delikatesowe drobiowe, keczup „Pudliszek”, rukola, kawa „Inka” z mlekiem, herbata ziołowa, melon żółty (1,2,4)

zupa – żurek z jajkiem, kopytka z masłem, kapusta kiszona na ciepło z majerankiem, kompot wieloowocowy (1,2,4,5)

deserek – kasza kuskus z kiwi i jabłkiem, herbata z cytryną,

(1,4,10)

czwartek 30.01.2020 r.

kaszka kukurydziana na mleku, chleb graham z masłem, polędwica drobiowa, rzodkiewka, herbata ziołowa, pomarańcze (1,4,7)

zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy, kapusta pekińska z zielonym ogórkiem i koperkiem, kompot wieloowocowy (1,2,4,5)

 budyń kakaowy z migdałami (wyrób własny), crispy jabłkowe, woda niegazowana (1,4,7,10)

piątek 31.01.2020 r.

bułka grahamka z masłem, twarożek z zielonym ogórkiem, czosnkiem i szczypiorkiem, kakao, herbata ziołowa, jabłko (1,4,8,10)

 zupa – krupnik zabielany, ziemniaki z koperkiem, kotlet mielony rybny, sałatka z fasolki szparagowej, kompot wieloowocowy (1,2,3,4,5)

ciasteczka zbożowe bezcukrowe, sok pomarańczowy 100%, (1,4.10)

W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe

 

Nr Alergen Występuje w produktach i posiłkach
1.
Zboża zawierające gluten tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, razowe, graham, wafle wielozbożowe, panierka klasyczna z bułki tartej, kasze: jęczmienna, kuskus, manna, płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makaron pszenny biały i razowy, produkty na bazie mąki pszennej: wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, zupy: fasolowa. 
2. Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, past do kanapek, dodatek do zup, składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek.
3. Ryby i produkty pochodne Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.
4.
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, wiejskiego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany (naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo-jogurtowe).
5. Seler i produkty pochodne Składnik zup, surówek (na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw na ciepło.
6. Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek).
7. Dwutlenek siarki Składnik suszonych owoców.
8. Kakao Napoje, desery.
9. Gorczyca Składnik musztardy.
10. Cytrusy Owoce, desery

 

Data
28 stycznia
wtorek
Newsletter
Kalendarz