Przedszkole Publiczne w TułowicachPrzedszkole Publiczne w Tułowicach

JADŁOSPIS


 
 

ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK

poniedziałek 02.10.2023 r.

chleb wieloziarnisty z masłem, polędwica wędzona z indyka, pomidor, sałata roszponka, kawa zbożowa, herbata ziołowo-owocowa, jabłko (1,4,)

 

zupa z białej kapusty z przecierem pomidorowym i ziemniakami na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka, ryż z koktajlem owocowym, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5)

chleb graham z masłem, pasta z łososia z awokado i jajkiem , ogórek kiszony , herbata z cytryną, banan (1,3,4,10)

wtorek 03.10.2023 r.
płatki jaglane na mleku, chleb mieszany z masłem, polędwica drobiowa, papryka kolorowa, herbata ziołowo-owocowa, gruszka (1,4) zupa porowa na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), makaron pełnoziarnisty, gulasz z szynki, bukiet warzyw , kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)  (1,2,4,5) jogurt z bananem (wyrób własny), biszkopty bezcukrowe, woda niegazowana (1,4,10)
środa 04.10.2023 r.
chleb wieloziarnisty  z masłem, kiełbaski delikatesowe drobiowe na gorąco, ketchup „Pudliszek”, ogórek zielony, kawa inka, herbata ziołowo-owocowa, melon żółty (1,4)

zupa pomidorowa z makaronem na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), kopytka ze szpinakiem, surówka z marchewki z pomarańczą kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5)

chleb graham z masłem, pasta drobiowa ze słonecznikiem, sałata lodowa, herbata z cytryną, śliwka (1,4,10)

czwartek 05.10.2023 r.
kasza manna na mleku, chleb graham z masłem, szynka swojska, rzodkiewka, herbata ziołowo-owocowa, kiwi (1,4,10)

lane kluski na rosole na wywarze mięsno-warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), kotlet schabowy, ziemniaczki z koperkiem, kapusta kiszona w ziołach na ciepło, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) (1,2,4,5,)

wafle ryżowe, mus jabłkowo- gruszkowy (wyrób własny), herbata z cytryną (1,10)

piątek  06.10.2023 r.

bułka zwykła z masłem, twarożek z ogórkiem zielonym, czosnkiem i jogurtem, kakao, herbata ziołowo-owocowa, jabłko  (1,2,4,8)

 

zupa ziemniaczana z papryką i kurkumą na wywarze warzywnym(seler, por, marchewka, pietruszka), ryba w panierce, ziemniaki z koperkiem, sałatka z fasolki szparagowej z cebulką kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka)  (1,2,3,4,5)

babka piaskowa, herbata z cytryną, jabłko (1,4,10)

W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe

 

Nr Alergen Występuje w produktach i posiłkach
1.
Zboża zawierające gluten tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, razowe, graham, wafle wielozbożowe, panierka klasyczna z bułki tartej, kasze: jęczmienna, kuskus, manna, płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makaron pszenny biały i razowy, produkty na bazie mąki pszennej: wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, zupy: fasolowa. 
2. Jaja i produkty pochodne Składnik kanapek, past do kanapek, dodatek do zup, składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek.
3. Ryby i produkty pochodne Składnik kotletów rybnych, past do śniadań.
4.
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, wiejskiego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany (naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo-jogurtowe).
5. Seler i produkty pochodne Składnik zup, surówek (na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw na ciepło.
6. Nasiona sezamu i produkty pochodne Składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek).
7. Dwutlenek siarki Składnik suszonych owoców.
8. Kakao Napoje, desery.
9. Gorczyca Składnik musztardy.
10. Cytrusy Owoce, desery

 

Data
02 października
poniedziałek
Newsletter
Kalendarz