JADŁOSPIS
ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
poniedziałek 12.05.2025 r. | ||
I pieczywo mieszane (1) z masłem (7), ser mozzarella (7) , pomidor, kawa zbożowa (1,7) II jabłko, | zupa rosół z makaronem (1,3) na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka) leczo warzywne z kiełbaską, ryż kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) | mus jaglanka (1), herbata owocowa |
wtorek 13.05.2025 r. | ||
I płatki owsiane (1) na mleku (7) pieczywo mieszane (1) z masłem (7), twarożek (7), dżem, papryka, herbata owocowa II kiwi, herbata owocowa | zupa pomidorowa z ryżem na wywarze warzywnym makaron (1,3) ze szpinakiem , kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) | serek homogenizowany (7), chrupki kukurydziane, herbata owocowa |
środa 14.05.2025 r. | ||
I pieczywo mieszane (1) z masłem (7), pasta z makreli (4), ogórek kiszony , kawa zbożowa (1,7) II banan, herbata owocowa | zupa brokułowa z ziemniakami na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka) filet drobiowy z pieca , warzywa oprószane, ziemniaki, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) | sok owocowy 100% tłoczony, biszkopty |
czwartek 15.05.2025 r. | ||
I lane ciasto (1,3) na mleku (7) , pieczywo mieszane (1) z masłem (7), polędwica sopocka, ogórek zielony, kawa zbożowa (1,7) II marchewka, herbata owocowa | zupa jarzynowa na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka) gulasz wieprzowy, kasza pęczak (1), surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) | ciasto drożdżowe (1,3,7) z kruszonką (1,7), herbata owocowa |
piątek 16.05.2025 r. | ||
I pieczywo mieszane (1) z masłem (7), pasta z ciecierzycy, papryka, kakao (7,8) II gruszka, herbata owocowa | zupa ogórkowa z ryżem na wywarze warzywnym (seler, por, marchewka, pietruszka) paluszki rybne (4,1,3) surówka z kiszonej kapusty, ziemniaki kompot wieloowocowy (jabłko, agrest, porzeczka czerwona, aronia, truskawka) | mus owocowy, herbata owocowa |
W naszej kuchni używane są następujące produkty zawierające alergeny pokarmowe
Nr | Alergen | Występuje w produktach i posiłkach |
1. | Zboża zawierające gluten tj.: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne | Pieczywo pszenne, żytnie, mieszane, razowe, graham, wafle wielozbożowe, panierka klasyczna z bułki tartej, kasze: jęczmienna, kuskus, manna, płatki: owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makaron pszenny biały i razowy, produkty na bazie mąki pszennej: wypieki, zacierki, kluski, sosy, gulasze, naleśniki, zupy: fasolowa. |
2. | Jaja i produkty pochodne | Składnik kanapek, past do kanapek, dodatek do zup, składnik kotlecików mięsnych, półmięsnych, jajecznych, rybnych, dodatek do dań mącznych: klusek, kopytek. |
3. | Ryby i produkty pochodne | Składnik kotletów rybnych, past do śniadań. |
4. | Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | Zupy mleczne na bazie mleka krowiego, składnik zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła, śmietany, dodatek do kanapek i dań z udziałem masła, sera białego, wiejskiego, żółtego, jogurtu naturalnego i greckiego, śmietany (naleśniki, ciasta, koktajle, polewy owocowo-jogurtowe). |
5. | Seler i produkty pochodne | Składnik zup, surówek (na bazie selera) i wybranych mieszanek warzyw na ciepło. |
6. | Nasiona sezamu i produkty pochodne | Składnik posypek do śniadań i drugich dań (do kanapek, sałatek). |
7. | Dwutlenek siarki | Składnik suszonych owoców. |
8. | Kakao | Napoje, desery. |
9. | Gorczyca | Składnik musztardy. |
10. | Cytrusy | Owoce, desery |